Malware op Apple? Ja, die is er!

Het blijft een moeilijk ‘begrip’ bij Apple-gebruikers dat er ook virussen en malware bestaan voor hun geliefde Apple computers. Toch duiken er meer en meer bewijzen op dat er meer malware bestaat dan we vermoeden. Laatst nog een bericht op Arstechnica.com, om nu eens geen specifieke security-blog te vermelden, met als titel: “Perverse” malware infecting hundreds of Macs remained undetected for years.

Het gaat over een nieuwe variant van de malware ‘Fruitfly' die ontdekt werd in Januari 2017. Deze nieuwe variant bestaat echter al blijkbaar 5 jaar (!) en wist gedurende al die tijd altijd ‘onder de radar’ te blijven en honderden computers te infecteren. De malware is in staat om schermafdrukken, toetsaanslagen, webcam foto’s en allerlei informatie van elke geïnfecteerde Mac te ontfutselen. 

Door dit artikel te lezen heb ik ook de website objective-see.com leren kennen. De man achter de website is Patrick Wardle, ontdekker van deze Fruitfly-variant, en is gekend in de beveiligingswereld, zowel beroepsmatig en als spreker op conferenties. Hij heeft verschillende tools ontwikkeld om zijn eigen Mac computer(s) te beschermen en deelt die gratis met de Apple-wereld via zijn website. Let wel, je moet een beetje ‘nerdy’ zijn om zijn tools te gebruiken en begrijpen!

Hij heeft op zijn website ook een zip-bestand met allerlei malware voor Apple staan die je, op eigen risico!!, kan downloaden. Daarmee kon ik testen of mijn geïnstalleerde Sophos Endpoint goed werk levert! Oordeel zelf via de onderstaande foto’s!

 

Sophos Live Scanning puts Automatically all malware in Quarantaine

malware 3

Hou je het dus liever eenvoudig en zonder veel zorgen installeer dan Sophos Home (particulieren) of Sophos Endpoint (bedrijven).

Voor bedrijven voorzien wij met verschillende Sophos producten ook veel meer dan alleen een bescherming op de (eind-)computer! We zijn zelf fan van Sophos Secure Wi-Fi, Sophos XG Firewall en Sophos Central Mail (cloudscan van mails voor ze op je computer toekomen).

Contacteer ons voor SOphos informatie

Be Safe, Jozef
SO PowerView | SO Apple | SOphos

Things we like

Return to Blog overview